19 aug t/m 20 aug 2017

Echinacea- en Prairietuin Dagen

19 aug t/m 20 aug 2017

Met rondleidingen en voordrachten in de Echinaceatuin Echinacea- en Prairietuin Dagen

Echinacea- en Prairietuin Dagen

We nodigen je van harte uit een bezoek te brengen aan onze Echinacea- en Prairietuindagen. Het is één van onze grote open weekends, met de zonnehoed in de hoofdrol.

Onze Nederlandse Planten Collectie Echinacea beslaat inmiddels zo’n 85 soorten, waarvan we de meeste dit weekend op voorraad hebben. Verder veel aandacht voor siergrassen en andere prairieplanten.

Met inspirerende gasten, zoals de veredelaar Marco van Noort. Hij houdt op zaterdag om 14.00 uur een tuinlezing over het veredelen van Echinacea's en neemt ook een aantal nieuwe zaailingen mee. Arjan de Graaf is het hele weekend aanwezig met zijn geweldige collectie Pelargoniums. Arborealis komt op zondag met 'voedselbosplanten', zomerbloeiende heesters en 'prairie-achtige toestanden'. Dat belooft veel! Verder enthousiaste rondleiders, heerlijke taarten en heel veel meer.

Je bent op beide dagen welkom van 10 tot 5. Toegang gratis.

 

 

 

Amerikaanse prairieplant

De zonnehoed is een oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige prairieplant, die goed combineert met siergrassen en andere zon- en droogteminnende planten. De Echinacea is de onbetwiste hoofdrolspeler in prairietuinen of ‘perennial meadows’; dit zijn bij- en vlinder-vriendelijke tuinen met een natuurlijke, warme uitstraling, die – op de juiste wijze aangeplant – onderhoudsarm zijn. Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in deze tuinvorm. Andries Bierling heeft inmiddels diverse prairietuinen aangelegd in Noord-Nederland.

 

Tuinlezingen, rondleidingen, tuinadvies en plantenverkoop

Vooraanstaande Echinacea-veredelaars geven een tuinlezing waarbij zij de kunst van het kruisen en selecteren toelichten.

  • zaterdag 14.00: Marco van Noort

Andries Bierling geeft op beide dagen om 11.30 en om 15.30 uur een rondleiding in de Echinacea- en prairietuin en toont de rijke toepassings- en combinatiemogelijkheden van Echinacea.

’s Ochtends kunnen bezoekers in een persoonlijk gesprek informatie krijgen over de aanleg van een prairietuin. En natuurlijk is er een ongekend omvangrijke collectie Echinacea, prairieplanten en siergrassen voor de verkoop.

 

 

Voedselbos en zomerbloeiende heesters

Met als motto 'Van Aardbeiboom tot Zilverbes' hebben Micha Wieland en Sietske Metz van kwekerij Arborealis zich steeds meer toegelegd op het concept van voedselbos, waarmee een plantengemeenschap wordt bedoeld dat gericht is op duurzame voedselproductie. Door de gelaagde plantenopbouw is er echt sprake van een bosachtige aanplant, dat zich op termijn zelf in stand houdt. Micha en Sietske vertellen op zondag graag over de mogelijkheden van het voedselbos. Naast eetbare heesters en bomen nemen ze ook zomerbloeiende heesters mee en 'prairie-achtige toestanden'. Ook naar dat laatste zijn we uiteraard erg benieuwd. Lees meer over het voedselbos op: http://voedselbos.arborealis.nl

 

 

Expositie, teas & scones en meer

Tot eind september is nog de expositie Beeld op het Tuingoed te zien. Op het terras worden teas & scones en home-made gebak geserveerd.