20 mrt t/m 21 mrt 2021

Goed Gereedschap, Kruiden en Clematis Dagen

15 nov t/m 20 mrt 2021

Plant nu vruchtbomen en haagplanten uit de volle grond Plant nu vruchtbomen en haagplanten uit de volle grond

Plant nu vruchtbomen en haagplanten uit de volle grond

 

We leveren uitsluitend op afspraak

We hebben een mooie collectie vruchtbomen en kleinfruit op de kwekerij. Niet-aanwezige soorten en stammaten kunnen we op bestelling leveren.

Haagplanten, heesters en bomen leveren we eveneens op bestelling. Met name haagplanten kun je meestal binnen 2 dagen afhalen.

In onze tuinwinkel hebben we een royaal assortiment Felco-snoeischaren op voorraad en kun je een keus maken uit de ambachtelijk gesmede gereedschappen van De Wit.

NB Momenteel kun je alleen per mail en telefonisch planten, hagen, vruchtbomen en gereedschap bestellen en op afspraak afhalen.

Click voor een snel overzicht van fruit dan wel haagplanten op:

Foltz Fruitlijst - prijzen.pdf

Foltz hagen en heesters 2021.pdf

Hieronder tref je onze uitgebreide FRUITLIJST aan. De genoemde appels, peren, pruimen en kersen en het meeste kleinfruit kunnen we vrijwel altijd op bestelling leveren. Daarnaast hebben we permanent een mooie selectie op de kwekerij.

 

Fruitlijst Tuingoed Foltz 2020/2021     

Je kunt vrijwel ieder ras bij ons bestellen, ook soorten die niet genoemd staan in onderstaande lijst. We leveren de meeste bomen in de stammaten hoogstam, halfstam of struikvorm (= laagstam).

 

APPEL  (Malus domestica)

 

‘Santana’

Een relatief nieuwe handappel van Nederlandse herkomst met een aantal belangrijke voordelen. Het is één van de weinige appels die ook gegeten kunnen worden door mensen met appelallergie, zo bleek onder meer uit onderzoek van het UMCG. Daarbij is het een heerlijke, stevige, friszure handappel. De bomen groeien goed, zijn schurftresistent en dragen bijzonder rijk. Pluktijd:midden tot eind september. Licht zelfbestuivend.

 

‘Rode Boskoop’ (synoniem: ‘rode goudreinet’)

De rodere en iets zoetere versie van de meest succesvolle Nederlandse, grote friszure hand-, moes- en appeltaartappel: de goudreinet. De smaak van de appel is afhankelijk van de grondsoort en omstandigheden. De forse boom groeit breed uit en bloeit vroeg. Heeft voedselrijke vochtige grond nodig, zowel geschikt voor klei als zand. Pluktijd eind september/half oktober (zodra appel gekleurd is); gebruikstijd tot half maart. Niet zelfbestuivend. Goede bestuivers zijn James Grieve, Groninger Kroon en Notarisappel.

 

‘Groninger Kroon’

Goede, middelgrote handappel. Stevig aromatisch vruchtvlees met een zachtzure smaak. Bijzonder rijk aan vitamine C.

Middelgrote boom met kleine piramidale kruinvorm, waarin veel en fijn hout wordt gevormd. Stelt geen bijzondere eisen aan de standplaats: niet te droge grond, zeer geschikt voor zandgrond. Pluktijd half oktober, gebruikstijd tot maart. Dit Groningse ras is rond 1875 gevonden door de heer Brouwer in Noordbroek en genoemd naar zijn vrouw Jantje Kroon. Zelfbestuivend.

 

‘Zoete Kroon’

Ook afkomstig uit Noordbroek (zie Groninger Kroon), maar een heel andere appel. Deze kleine, goudgele appel met mooie rood-gestreepte blosjes smaakt vrij zoet. Wordt traditioneel gebruikt in het typisch Groninger gerecht Hete Bliksem. Niet alleen lekker (ook als klein handappeltje), maar ook heel decoratief. Goed te bewaren. Pluktijd 2e helft september tot half oktober. Zelfbestuivend.

 

‘Notarisappel’

Sterk groeiende grote brede boom, gedijt op humusrijke goed doorlatende grond in de luwte. Prima hand- en moesappel, die het beste direct na de pluk gebruikt kan worden. Grote lichtzure gele appel, rijk aan vitamine C. Middelvast, sappig, zoet, aromatisch vruchtvlees. Pluktijd 1e helft oktober, korte bewaartijd. Zelfbestuivend.

 

‘Sterappel’

Middelgrote, donkerrode handappel die na rijping bedekt is met witte “sterretjes”. Ook het klokhuis vormt na het doorsnijden een rode ster. Matig sappig, zoetzurig vruchtvlees. Boom met breed uitgroeiende piramidale kruin, geschikt voor voedzame zandgrond en lichte klei. De vruchten hangen vooral aan de toppen van de takken. Beschutte standplaats. We gebruiken ze knal rode appels ook in winterdecoraties. Plukrijp in oktober, eetrijp tot de kerst. Niet zelfbestuivend.

 

Algemene 'appeltips'

Een appelboom moet bestoven worden door een andere appelboom binnen 50 meter. Zeer geschikte bestuivers zijn ‘James Grieve’, ‘Alkmene’, ’Groninger Kroon’ en ‘Notarisappel’.

Algemene snoeitip appelbomen: verticale loten geheel wegnemen, snoeien in winter of rond 1 juli.
 

 

PEER (Pyrus communis)

 

‘Doyenne du Comice’

Grote, onregelmatig gevormde, friszoete sappige handpeer met smeltend vruchtvlees. Opgaande boom, sterke groei. Bloeitijd eind april/half mei. Pluktijd 2e tot 3e week september. Bewaarpeer tot eind april. Redelijk zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

‘Conference’

Goede Engelse, middelgrote, heldergroene handpeer met volsmeltend suikermeloenachtig vruchtvlees, zeer sappig en zoet, nauwelijks rins, kruidig. Kan als harde vrucht gebruikt worden als compote- of stoofpeer.

Langzaam groeiende boom, geschikt voor alle gronden mits niet te droog of te nat. Zeer gezond en vanaf het begin vruchtbaar. Flink uitdunnen. Pluktijd half oktober, gebruikstijd tot half november. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

‘Gieser Wildeman’

Zeer bekende, geelbruine kleine stoofpeer. Kookt lichtrood tot bruinrood af. Kleine gedrongen boom, matig sterke groeier. Voedzame en vochthoudende grond. Plukrijp half oktober. Tot ver in de lente bewaarbaar. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

Algemene 'perentips'

Een perenboom moet bestoven worden door een andere peer binnen 50 meter. Een zeer geschikte bestuiver is Pyrus ‘Gieser Wildeman’.

Algemene snoeitip perenbomen: snoeien in de winter of net na de bloei. Verticale loten wegnemen. In beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk.

 

NASHI-PEER

 

Pyrus pyrifolia

Andere benamingen zijn meloenpeer, zandpeer of Aziatische peer. Deze perensoort komt van nature voor in het oosten van Azië, waar de vruchten soms als heilig worden beschouwd.

De sappige vruchten hebben de vorm van appels en worden daarom ook wel eens ‘appelperen’ genoemd. De smaak is verrukkelijk fris en lijkt op een combinatie van een zoete peer, een watermeloen en een lychee.

Wij verkopen de variëteit ‘Hosui’, die zeer veel vruchten geeft, die ook nog relatief groot zijn.

Volledig winterhard en zelfbestuivend.

 

PRUIM (Prunus domestica)

 

‘Opal’

Kleine, sappige, smakelijke, paars-geelrode pruim met geelgroen vruchtvlees. Matig tot sterk groeiende boom. Bloeitijd april-mei, pluktijd juli-augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

‘(Reine) Victoria’

Langwerpige, helderrode tot lichtpaarse dessert- en keukenpruim. Zeer sappig vruchtvlees. Matig sterke groeier met brede hangende kroon. Wegens (te) grote opbrengst is uitdunning nodig ter verbetering van de kwaliteit van de vruchten en uitputting van de boom te voorkomen. Groeit op vrijwel iedere voedzame grond. Rijptijd: eind augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

‘Reine Claude d’ Oullins’

Grote, ronde, gele pruim. Zeer sappig, zoet, aromatisch. Goede dessertpruim. Sterk groeiende boom met regelmatig gevormde kroon. Vroege tot middenvroege bloei, pluktijd 1e helft augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

‘Mirabelle de Nancy’

Een klein goudgeel pruimpje, heerlijk zoet van smaak. Lekker als handpruim, maar ook geschikt als dessertpruim. Wordt ook wel kroosjespruim of mirabel genoemd. Draagt heel rijk De boom is weinig gevoelig voor ziektes. Zelfbestuivend, maar vormt qua bestuiving ook een goede combinatie met de Victoria-pruim.

 

Betuwse Kwets

Een langwerpige, blauw-bruine pruim met een zoete en sappige smaak. Zeer geschikt om mee te koken of te bakken, maar ook te gebruiken voor jams of als handpruim. Pluktijd begin september. De boom is niet gevoelig voor ziektes. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

 

Pruimentips

Algemene snoeitip pruimenbomen: pruimenbomen nooit snoeien in de winter, kans op afsterven!  Alle soorten na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Kalkrijke zonnige plaats.

 

KERS (Prunus avium)

 

‘Kordia’

Dit van oorsprong Tsjechische ras geldt als één van de beste kersen van dit moment. Het zijn gezonde, tamelijk sterk groeiende bomen met een hoge productiviteit. De kersen zijn zeer groot en hartvormig en hebben een heerlijk zoete, aromatische smaak. Pluktijd: juli. Goede bestuiver en redelijk zelfbestuivend.

 

‘Westerleese Kers’

Unieke kers uit de eigen streek. Werd van oudsher met name gebruik voor kersen op brandenwijn en kersenlikeur. We leveren jonge bomen van eigen kweek. Zelfbestuivend.

 

Kersentips

Algemene snoeitip kersenbomen: snoeien na de pluk, nooit ’s winters. Om een boom kleiner te houden tijdens het hele groeiseizoen de nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien tot 4-5 blad.

 

AMANDEL (Prunus dulcis)

 

‘Robijn’

Zoetsmakende amandel. Lekker als dessert. Koel en droog bewaren. Weinig snoeien, zo nodig na de oogst. Plantafstand 4 –5 meter. Pluktijd: oktober. Zelfbestuivend. Voor een extra hoge opbrengst kun je eventueel een nectarine in de buurt van de amandel plaatsen of handmatig met een kwastje bestuiven.

 

ABRIKOOS (Prunus armeniaca)

 

‘Tros Oranje’

Oud Nederlands, vroegbloeiend, goed winterhard ras. Zelffertiel, zeer vruchtbaar. Een beschutte plek tegen een zuidmuur geeft meer kans op goede vruchtvorming. Oogst in augustus. Zelfbestuivend.

 

PERZIK (Prunus persica)

 

‘Wassenberger’

Deze soort is het beste bestand tegen het Nederlandse klimaat. Zeer vroegbloeiend. Een beschutte plek tegen een zuidmuur geeft meer kans op goede vruchtvorming. Oogst in september. Zelfbestuivend.

 

MISPEL (Mespilus germanica)

Ouderwetse fruitsoort. Rijpe vruchten geschikt voor konfijten, gelei en fruitwijn. Mooie, grillige groeivorm; ook geschikt als leiboom. Snoei niet nodig. Pluktijd: november (laten narijpen op koele droge plaats). Zelfbestuivend.

.

KWEEPEER (Cydonia oblonga)

 

Leskovacka en Vranja

Appel- en peervormige, sterk geurende, keiharde, behaarde vrucht. Geschikt voor gelei, jam en compote. Door wassen verdwijnt de beharing. Vier weken invriezen bekort de kooktijd. Mooie, grillige groeivorm. Pluktijd: oktober. Zelfbestuivend.

 

WALNOOT (Juglans regia)

 

Broadview

Wordt wel beschouwd als de allerbeste walnoot. Hij draagt al op jonge leeftijd en wel in grote hoeveelheden. De boom is compacter dan de gewone Juglans regia en leent zich daardoor beter voor kleinere tuinen. De smaak van de noten is goed. Zelfbestuivend. Zeer winterhard. Pluktijd: eind oktober, begin november.

De gewone Juglans regia is op bestelling ook leverbaar. Deze wordt groter en het duurt een par jaar langer voordat hij vrucht draagt.

 

KLEINFRUIT

 

DRUIF (Vitis vinifera)

‘Boskoop Glory’

Meest bekende blauwe sappige druif. Fruitige zoete frisse smaak. Sterke groei. Zeer rijkdragend. Rijptijd: eind augustus tot begin oktober. Mooi verkleurend blad in de herfst.

‘Vroege van der Laan’

Geelwitte sappige druif. Zoetzure smaak. Matig tot sterke groeikracht. Rijptijd: eind aug. tot begin okt.

 

KIWI (Actinidia deliciosa 'Jenny')

Uit Nieuw-Zeeland afkomstige vrucht. 'Jenny' is zelfbestuivend en winterhard. Prachtig voor op een zonnige plek tegen een schutting of een prieel. Houdt van humusrijke tot neutrale grond.

 

BRAMEN, FRAMBOZEN, TAYBERRIES en WIJNBESSEN (Rubus)

Doornloze braam - Rubus fruticosus 'Black Satin'

Rijkdragend, doornloos, zoet. Pluktijd: juli, augustus.

Framboos - Rubus idaeus 'Heritage'

Een smakelijke, rode framboos. Pluktijd: augustus tot vorst.

Rubus ‘Tayberry’ en Rubus ‘Loganberry’

Kruisingen tussen braam en framboos; heerlijke grote vruchten. Pluktijd: half juli.

Japanse Wijnbes - Rubus phoenicolasius

Prachtige struik met rood verkleurende stengels, fraai blad en lekkere vruchten. Bloeiwijze wordt vaak gebruikt ter decoratie. Pluktijd: half juli tot eind augustus.

 

BLAUWE BES (Amerikaanse bosbes, Vaccinium corymbosum)

‘Bluejay’

Goed groeiende soort met grote smakelijke bessen. Pluktijd: redelijk vroeg, juli/augustus

‘Goldtraube 71’

Sterk ras met rijke oogst van smakelijke bessen. Groenblijvende plant. Puktijd: augustus

‘Jersey’

Laat rijpende blauwe bes met wat kleinere, maar heerlijk zoete vruchten. Pluktijd: september

 

BESSEN (Ribes)

Kruisbes: uva-crispa ‘Hinnonmäki Röd’

Rode kruisbes. Grootste vruchten op 1-jarig hout. Niet meeldauwgevoelig. Pluktijd: juli, augustus.

uva-crispa ‘Hinnonmäki Grün’

Groene kruisbes. Verder zie ‘Röd’. Niet meeldauwgevoelig. Pluktijd: juli, augustus.

Aalbes: rubrum ‘Jonkheer van Tets’

Rode aalbes. Oude, zeer vruchtbare en gezonde soort. Pluktijd: begin juli.

rubrum ‘Titania’

Zwarte aalbes. Boordevol anti-oxidanten en vitamine C. Draagt op 1-jarig hout. Pluktijd: juli.

rubrum ‘Werdavia’

Witte aalbes. Zeer grote trossen, grote bessen. Goede, ziekteresistente soort. Pluktijd: juli.

 

 

Prijzen vruchtbomen en kleinfruit 2020  

 

Bij bestellingen na 18 oktober kan de prijs afwijken. Dit geldt met name voor alle struikvorm (= laagstam) bomen en de volgende fruitsoorten: mispel, kweepeer, abrikoos, amandel, perzik en nashi-peer.

 

NB Met * gemarkeerde soorten: levering voor deze prijs onder voorbehoud

Appel, peer, pruim, kers                                             Uitleg snoeivormen

Struik                                   € 16,50                               Struik:                   vertakking vanaf kniehoogte

Halfstam                             € 22,50                                Halfstam:            vertakking vanaf heuphoogte

Hoogstam                           € 36,50                               Hoogstam:         vertakking vanaf schouderhoogte

Perzik, abrikoos, amandel

Halfstam                             prijs op aanvraag                        

Nashi-peer en kweepeer (peervormig en appelvormig)

Halfstam                             € 27,50 *

Mispel

Halfstam in pot                   € 31,50

Walnoot (Juglans regia)                                             

stamdikte 10/12                 € 65,00

Walnoot – veredeld (Juglans regia ‘Broadview’)                             

Halfstam in container        € 65,00 *

Malus 'Red Sentinel' (rode sierappel)   

Hoogstam, 6/8                  € 36,50

Hoogstam, 8/10                € 42,50

 

KLEINFRUIT

Kiwi                                     € 12,50

Druif                                    € 8,50                                                 

Blauwe bes                        € 9,50

Doornloze braam

in pot                                    € 8,50

Framboos

volle grond                         € 2,75

in pot                                  € 7,50

Kruisbes (groen en rood)

volle grond                         € 3,50

Tayberry en Loganberry                                                                            

in pot                                    € 9,50                                                 

Japanse wijnbes

in pot                                    € 9,50                                  

Aalbes (rood, zwart)                                            

volle grond                         € 3,50

in pot                                  € 7,50                                 

                                                                                             

Nadere info en bestellingen:

T (0598) 635 000 of (06) 10 59 34 37 E kwekerij@tuingoedfoltz.nl  www.tuingoedfoltz.nl