22 mrt t/m 31 okt 2020

Bestellen kan weer ! mail order reopened

1 apr t/m 1 apr 2020

Plant nu vruchtbomen en hagen Plant nu vruchtbomen en hagen

Plant nu vruchtbomen en hagen

Van eind oktober tot begin april hebben we een fraaie collectie vruchtbomen en kleinfruit op de kwekerij. Veel oude rassen als Groninger Kroon, Zoete Kroon en Notarisappel en minder bekende fruitsoorten als mispel, kweepeer en Nashi-peer. De bomen leveren we in hoogstam, halfstam en struikvorm. Voor de liefhebber hebben we ook een partij extra forse hoogstam-fruitbomen weten te bemachtigen. Ook veel bosbessen, aalbessen, kruisbessen en ander kleinfruit. De meeste soorten leveren we uit de volle grond, dus met kale wortel.

Ook leveren we een mooie collectie haagplanten, bij voorkeur op bestelling.

Een volledig overzicht vind je verder op in deze tekst.

Niet genoemde soorten zijn meestal wel te bestellen.

 

 

Fruitlijst Tuingoed Foltz

 

 

 

APPEL  (Malus domestica)

‘Santana’

Een relatief nieuwe handappel van Nederlandse herkomst met een aantal belangrijke voordelen. Het is één van de weinige appels die ook gegeten kunnen worden door mensen met appelallergie, zo bleek onder meer uit onderzoek van het UMCG. Daarbij is het een heerlijke, stevige, friszure handappel. De bomen groeien goed, zijn schurftresistent en dragen bijzonder rijk. Pluktijd:midden tot eind september. Licht zelfbestuivend.

‘Rode Goudreinet(synoniem: ‘Rode Boskoop’)

De rodere en iets zoetere versie van de meest succesvolle Nederlandse, grote friszure hand-, moes- en appeltaartappel: de goudreinet. De smaak is afhankelijk van de grondsoort en omstandigheden. De forse boom groeit breed uit en bloeit vroeg. Heeft voedselrijke vochtige grond nodig, zowel geschikt voor klei als zand. Pluktijd eind september/half oktober (zodra appel gekleurd is); gebruikstijd tot half maart. Niet zelfbestuivend. Goede bestuivers zijn Alkmene, Groninger Kroon en Notarisappel.

‘Groninger Kroon’

Goede, middelgrote handappel. Stevig aromatisch vruchtvlees met een zachtzure smaak. Bijzonder rijk aan vitamine C. Middelgrote boom met kleine piramidale kruinvorm, waarin veel en fijn hout wordt gevormd. Stelt geen bijzondere eisen aan de standplaats: niet te droge grond, zeer geschikt voor zandgrond. Pluktijd half oktober, gebruikstijd tot maart. Dit Groningse ras is rond 1875 gevonden door de heer Brouwer in Noordbroek en genoemd naar zijn vrouw Jantje Kroon. Zelfbestuivend.

‘Zoete Kroon’

Ook afkomstig uit Noordbroek (zie Groninger Kroon), maar een heel andere appel. Deze kleine, goudgele appel met mooie rood-gestreepte blosjes smaakt vrij zoet. Wordt traditioneel gebruikt in het typisch Groninger gerecht Hete Bliksem. Niet alleen lekker (ook als klein handappeltje), maar ook heel decoratief. Goed te bewaren. Pluktijd 2e helft september tot half oktober. Zelfbestuivend.

‘Notarisappel’

Sterk groeiende grote brede boom, gedijt op humusrijke goed doorlatende grond in de luwte. Prima hand- en moesappel, die het beste direct na de pluk gebruikt kan worden. Grote lichtzure gele appel, rijk aan vitamine C. Middelvast, sappig, zoet, aromatisch vruchtvlees. Pluktijd 1e helft oktober, korte bewaartijd. Zelfbestuivend.

‘Sterappel’

Middelgrote, donkerrode handappel die na rijping bedekt is met witte “sterretjes”. Ook het klokhuis vormt na het doorsnijden een rode ster. Matig sappig, zoetzurig vruchtvlees. Boom met breed uitgroeiende piramidale kruin, geschikt voor voedzame zandgrond en lichte klei. De vruchten hangen vooral aan de toppen van de takken. Beschutte standplaats. We gebruiken ze knal rode appels ook in winterdecoraties. Plukrijp in oktober, eetrijp tot de kerst.

Een appelboom moet bestoven worden door een andere appelboom binnen 50 meter.

Zeer geschikte bestuivers zijn Malus ‘James Grieve’, 'Groninger Kroon’, ‘Notarisappel’ en ‘Golden Delicious’.

Algemene snoeitip appelbomen: verticale loten geheel wegnemen, snoeien in winter of rond 1 juli.

PEER (Pyrus communis)

‘Doyenne du Comice’

Grote, onregelmatig gevormde, friszoete sappige handpeer met smeltend vruchtvlees. Opgaande boom, sterke groei. Bloeitijd eind april/half mei. Pluktijd 2e tot 3e week september. Bewaarpeer tot eind april. Redelijk zelfbestuivend en goede bestuiver.

‘Conference’

Goede Engelse, middelgrote, heldergroene handpeer met volsmeltend suikermeloenachtig vruchtvlees, zeer sappig en zoet, nauwelijks rins, kruidig. Kan als harde vrucht gebruikt worden als compote- of stoofpeer. Langzaam groeiende boom, geschikt voor alle gronden mits niet te droog of te nat. Zeer gezond en vanaf het begin vruchtbaar. Flink uitdunnen. Pluktijd half oktober, gebruikstijd tot half november. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

‘Gieser Wildeman’

Zeer bekende, geelbruine kleine stoofpeer. Kookt lichtrood tot bruinrood af. Kleine gedrongen boom, matig sterke groeier. Voedzame en vochthoudende grond. Plukrijp half oktober. Tot ver in de lente bewaarbaar. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

Een perenboom moet bestoven worden door een andere peer binnen 50 meter.

Een zeer geschikte bestuiver is Pyrus ‘Gieser Wildeman’.

Algemene snoeitip perenbomen: snoeien in de winter of net na de bloei. Verticale loten wegnemen. In beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk.

 

NASHI-PEER (Pyrus pyrifolia)

Andere benamingen zijn meloenpeer, zandpeer of Aziatische peer. Deze perensoort komt van nature voor in het oosten van Azië, waar de vruchten soms als heilig worden beschouwd. De sappige vruchten hebben de vorm van appels en worden daarom ook wel eens ‘appelperen’ genoemd. De smaak is verrukkelijk fris en lijkt op een combinatie van een zoete peer, een watermeloen en een lychee. Wij verkopen de variëteit ‘Hosui’, die zeer veel vruchten geeft, die ook nog relatief groot zijn. Volledig winterhard en zelfbestuivend.

PRUIM (Prunus domestica)

‘Opal’

Kleine, sappige, smakelijke, paars-geelrode pruim met geelgroen vruchtvlees. Matig tot sterk groeiende boom. Bloeitijd april-mei, pluktijd juli-augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

‘(Reine) Victoria’

Langwerpige, helderrode tot lichtpaarse dessert- en keukenpruim. Zeer sappig vruchtvlees. Matig sterke groeier met brede hangende kroon. Wegens (te) grote opbrengst is uitdunning nodig ter verbetering van de kwaliteit van de vruchten en uitputting van de boom te voorkomen. Groeit op vrijwel iedere voedzame grond. Rijptijd: eind augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

‘Reine Claude d’Oullins’

Grote, ronde, gele pruim. Zeer sappig, zoet, aromatisch. Goede dessertpruim. Sterk groeiende boom met regelmatig gevormde kroon. Vroege tot middenvroege bloei, pluktijd 1e helft augustus. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

‘Mirabelle de Nancy’

Een klein goudgeel pruimpje, heerlijk zoet van smaak. Lekkere handpruim, maar ook geschikt als dessertpruim. Wordt ook wel kroosjespruim of mirabel genoemd. Draagt heel rijk. De boom is weinig gevoelig voor ziektes. Zelfbestuivend, maar vormt qua bestuiving ook een goede combinatie met de Victoria-pruim.

'Betuwse Kwets'

Een langwerpige, blauw-bruine pruim met een zoete en sappige smaak. Zeer geschikt om mee te koken of te bakken. Pluktijd begin september. De boom is weinig gevoelig voor ziektes. Zelfbestuivend en goede bestuiver.

Algemene snoeitip pruimenbomen: Pruimenbomen nooit snoeien in de winter, kans op afsterven! Alle soorten na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In beginjaren is horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Kalkrijke zonnige plaats.

 

KERS (Prunus avium)

‘Hedelfinger Riesenkirsche’

Door veel liefhebbers aanbevolen! Hedelfinger is een grote, donkerrode kers die heerlijk zoet smaakt. De bomen groeien goed en geven gemakkelijk vrucht. Zonnige standplaats in luchtige voedselrijke, niet te natte grond. Goede bestuiver en redelijk zelfbestuivend. ‘Kordia’ is een ideale bestuiver van de ‘Hedelfinger’.

‘Kordia’

Dit van oorsprong Tsjechische ras geldt als één van de beste kersen van dit moment. Het zijn gezonde, tamelijk sterk groeiende bomen met een hoge productiviteit. De kersen zijn zeer groot en hartvormig en hebben een heerlijk zoete, aromatische smaak. Pluktijd: juli. Goede bestuiver en redelijk zelfbestuivend.

‘Westerleese Kers’

Unieke kers uit de eigen streek. Werd van oudsher met name gebruik voor kersen op brandenwijn en kersenlikeur. We leveren jonge bomen van eigen kweek. Zelfbestuivend.

Algemene snoeitip kersenbomen: snoeien na de pluk, nooit ’s winters. Om een boom kleiner te houden tijdens het hele groeiseizoen de nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien tot 4-5 blad.

 

AMANDEL (Prunus dulcis)

‘Robijn’

Zoetsmakende amandel. Lekker als dessert. Koel en droog bewaren. Weinig snoeien, zo nodig na de oogst. Plantafstand 4 –5 meter. Pluktijd: oktober. Niet zelfbestuivend. Bestuiving door meerdere bomen bij elkaar te plaatsen.

 

ABRIKOOS (Prunus armeniaca)

‘Tros Oranje’

Oud Nederlands, vroegbloeiend, goed winterhard ras. Zelffertiel, zeer vruchtbaar. Een beschutte plek tegen een zuidmuur geeft meer kans op goede vruchtvorming. Oogst in augustus. Zelfbestuivend.

 

PERZIK (Prunus persica)

‘Wassenberger’

Deze soort is het beste bestand tegen het Nederlandse klimaat. Zeer vroegbloeiend. Een beschutte plek tegen een zuidmuur geeft meer kans op goede vruchtvorming. Oogst in september. Zelfbestuivend.

 

MISPEL (Mespilus germanica)

Ouderwetse fruitsoort. Rijpe vruchten geschikt voor konfijten, gelei en fruitwijn. Mooie, grillige groeivorm; ook geschikt als leiboom. Snoei niet nodig. Pluktijd: november (laten narijpen op koele droge plaats). Zelfbestuivend.

.

KWEEPEER (Cydonia oblonga)

Appel- of peervormige, sterk geurende, keiharde, behaarde vrucht. Geschikt voor gelei, jam en compote. Door wassen verdwijnt de beharing. Vier weken invriezen bekort de kooktijd. Mooie, grillige groeivorm. Pluktijd: oktober. Zelfbestuivend.

Wij verkopen de volgende variëteiten:

'Leskovasz': appelvormig

'Vranja': peervormig

 

WALNOOT (Juglans regia 'Broadview')

Wordt wel beschouwd als de allerbeste walnoot. Hij draagt al op jonge leeftijd en wel in grote hoeveelheden. De boom is compacter dan de gewone Juglans regia en leent zich daardoor beter voor kleinere tuinen. De smaak van de noten is goed. Zelfbestuivend. Zeer winterhard. Pluktijd: eind oktober, begin november.

De gewone Juglans regia wordt groter en het duurt een paar jaar langer voordat hij vrucht draagt.

DRUIF (Vitis vinifera)

‘Boskoop Glory’

Meest bekende blauwe sappige druif. Fruitige zoete frisse smaak. Sterke groei. Zeer rijkdragend. Rijptijd: eind augustus tot begin oktober. Mooi verkleurend blad in de herfst.

‘Vroege van der Laan’

Geelwitte sappige druif. Zoetzure smaak. Matig tot sterke groeikracht. Rijptijd: eind aug. tot begin okt.

 

KIWI (Actinidia deliciosa 'Jenny')

Uit Nieuw-Zeeland afkomstige vrucht. 'Jenny' is zelfbestuivend en winterhard. Prachtig voor op een zonnige plek tegen een schutting of een prieel. Houdt van humusrijke tot neutrale grond.

 

BRAMEN, FRAMBOZEN, TAYBERRIES, LOGANBERRIES en WIJNBESSEN (Rubus)

Doornloze braam:

Rubus fruticosus 'Thornless Evergreen'

Rijkdragend, doornloos en wintergroen. Zoete vrucht. Pluktijd: juli, augustus

Framboos:

Rubus idaeus 'Heritage'                    

Een smakelijke, rode herfstframboos met heerlijke grote vruchten. Pluktijd: vanaf augustus tot aan de vorst.

En verder:

Rubus 'Tayberry' en Rubus 'Loganberry'

Kruisingen tussen braam en framboos met beste eigenschappen van beide en veel grotere vruchten. Pluktijd: half juli

Japanse wijnbes, Rubus phoenicolasius

Prachtige struik met rood verkleurende stengels, fraai blad en lekkere vruchten. Bloeiwijze wordt vaak gebruikt ter decoratie. Pluktijd: half juli tot eind augustus

 

BLAUWE BES (Amerikaanse bosbes, Vaccinium corymbosum)

‘Bluejay’

Goed groeiende soort met grote smakelijke bessen. Pluktijd: redelijk vroeg, juli/augustus.

‘Goldtraube 71’

Sterk ras met rijke oogst van stevige donkerblauwe goedsmakende bessen. Groenblijvende plant. Pluktijd: augustus.

‘Jersey’

Laatrijpende blauwe bes met wat kleinere, maar heerlijk zoete vruchten. Pluktijd: september

 

 

BESSEN (Ribes)

Kruisbes:

Ribes uva-crispa ‘Hinnonmäki Röd’

Rode kruisbes. Grootste vruchten op 1-jarig hout. Niet meeldauwgevoelig. Pluktijd: juli, augustus.

Ribes uva-crispa ‘Hinnonmäki Grün’

Groene kruisbes. Verder zie ‘Röd’. Niet meeldauwgevoelig. Pluktijd: juli, augustus.

Aalbes:

Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’

Rode aalbes. Oude, zeer vruchtbare en gezonde soort. Pluktijd: begin juli.

Ribes rubrum ‘Titania’

Zwarte aalbes. Hoog gehalte vitamin. Draagt op 1-jarig hout. Leeggeplukte takken snoeien. Pluktijd: juli.

Ribes rubrum ‘Werdavia’

Witte aalbes. Zeer grote trossen, grote bessen. Goede, ziekteresistente soort. Pluktijd: juli

 

Prijzen vruchtbomen en kleinfruit 2019/2020

                                                                      

Appel, peer, pruim, kers                          Uitleg snoeivormen

Struik               € 16,50                               struikvorm: vertakt vanaf kniehoogte

Halfstam          € 21,50                               halfstam: vertakt vanaf heuphoogte

Hoogstam        € 33,50                               hoogstam: vertakt vanaf schouderhoogte

Hoogstam XL  € 37,50                               hoogstam XL: idem + forse stammaat

Perzik, abrikoos, amandel en nashi-peer

Halfstam          € 27,50

Kweepeer

Halfstam          € 27,50

Halfstam XL    € 34,50

Mispel

Halfstam XL    € 34,50

Walnoot – veredeld (Juglans regia ‘Broadview’)

Halfstam          € 55,00   in container

Walnoot - Juglans regia

stammaat 8/10      € 60,00   in container

stammaat 10/12    € 75,00   in container

Malus 'Red Sentinel' (rode sierappel)

Hoogstam 8/10   € 39,50

Kiwi                € 12,50

Druif                € 8,50                                     

Blauwe bes      € 8,50

Doornloze braam

in pot               € 8,50

Framboos

volle grond       € 2,75

Tayberry

in pot               € 9,50

Loganberry

in pot               € 9,50

Japanse wijnbes

in pot               € 9,50

Kruisbes (groen en rood)

volle grond       € 3,50

Aalbes (rood, zwart, wit)

volle grond       € 3,50

 

Haagplanten 2019/2020

 

Levering vanaf begin november, zoveel mogelijk op bestelling. Stuur een mail naar kwekerij@tuingoedfoltz.nl of bel met (0598) 635 000 of (06) 10 59 34 37.

 

Leverbare soorten

Fagus sylvatica (groene beuk, bladhoudend)     

40/60       € 0,75

60/80       € 1,15   

80/100     € 1,55

100/125   € 1,95

125/150   € 3,25

150/175   € 5,65

Fagus sylvatica 'Atropunicea' (rode beuk, bladhoudend)

40/60      € 1,95

60/80      € 2,25

80/100    € 2,75

100/125   € 3,25

125/150   € 4,15

Carpinus betulus (haagbeuk, bladverliezend)

60/80       € 0,95

80/100     € 1,15

100/125   € 1,50

125/150   € 2,00

150/175   € 2,75

Acer campestre (veldesdoorn)

80/80       € 0,95

80/100     € 1,15

100/125   € 1,35

Crataegus monogyna (meidoorn)

60/80       € 0,85

80/100     € 1,10

Ligustrum ovalifolium (liguster)

60/80       € 0,95

80/100     € 1,15

Rosa canina (hondsroos)

60/100     € 1,15

Rosa rugosa (bottelroos, wit of roze)

30/50       € 1,00

Taxus baccata

30/40       € 2,00

                                             

Voor niet genoemde soorten of maten doen wij graag een prijsopgave