24 apr t/m 25 apr 2021

Alternatieve Planten Dagen

15 mei t/m 16 mei 2021

Afsluiting 'Maand van de Elfenbloem' Eenjarigen- en Epimedium-Dagen

Eenjarigen- en Epimedium-Dagen

We organiseren op 15 en 16 mei de Epimedium- en Eenjarigen-Dagen, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarige voorjaarsbloeiers.

Hoe onderling verschillend ook – Epimediums houden van de schaduw, eenjarigen willen zon – beide plantensoorten zijn in deze periode op hun mooist. De Epimediums zijn ook te bewonderen in de speciaal aangelegde bos- en schaduwtuinen. Met rondleidingen, bijzondere gastkwekers en de mogelijkheid om te praten met de experts.

De Epimedium- en Eenjarigen-Dagen zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

135 soorten Elfenbloemen

We hebben ons de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op zeldzame schaduwplanten, zoals Podophyllums, Farfugiums, Veratrums, maar zeker ook Epimediums. Deze oersterke planten beleven momenteel een opvallende revival; steeds meer onbekende soorten komen beschikbaar. Daarbij zijn weinig schaduwplanten zo slakbestendig als Epimedium.

 

Onze Epimediumcollectie telt inmiddels zo’n 135 variëteiten, waaronder verschillende noviteiten. We raken steeds meer onder de indruk van de schoonheid en de kracht van deze schaduwplanten met hun elfje-achtige bloemen. Afkomstig uit onder meer hooggelegen gebieden in China en Japan zijn ze volledig winterhard en daarbij vaak wintergroen. ‘Red Maximum’, op de 2e foto van links, blijft één van de persoonlijke favorieten. Maar er zijn zo veel meer Epimediums te noemen…

   

 

Eenjarigen in de hoofdrol

We hebben deze weken een uitgebreide eigen collectie op de kwekerij. Denk aan de schermbloemige Ammi visnaga, de bijna eeuwigbloeiende Scaevola (ook in grote pot) of de warmrood en oranje Bidens-soorten. Dankbare bloeiers als Diascia, Verbena en Callibrachoa uit stek, maar dit jaar hebben we ook weer naar hartelust gezaaid. Cosmos en tabaksplant b.v. in soorten en maten, Oostindische Kers, Cerinthe, kattesnor en vooral veel schermbloemigen.

 

Dahlia’s

Ah, Dahlia’s …. Wat een kleurengeweld. De fraaie combinaties van krachtige kleuren en bronskleurig, rood of frisgroen blad; wij zijn er dol op.

Momenteel zo’n 75 soorten, enkelbloemig, gevuld, pomponvormig, van natuurlijk tot lekker ‘over the top’. Kijk ook eens op www.tuingoedfoltz.nl/catalogus/d/dahlia

Van harte welkom op de kwekerij! Dit hele weekend van 10 tot 17 uur en door de week van dinsdag t/m vrijdag, eveneens van 10 tot 17 uur.