15 mei t/m 16 mei 2021

Eenjarigen en Epimedium Dagen

15 mei t/m 16 mei 2021

Afsluiting 'Maand van de Elfenbloem' Eenjarigen en Epimedium Dagen

Eenjarigen en Epimedium Dagen

We organiseren op 15 en 16 mei de Epimedium- en Eenjarigen-Dagen, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarige voorjaarsbloeiers.

Hoe onderling verschillend ook – Epimediums houden van de schaduw, eenjarigen willen zon – beide plantensoorten zijn in deze periode op hun mooist. De Epimediums zijn ook te bewonderen in de speciaal aangelegde bos- en schaduwtuinen. Met bijzondere gasten, zoals Jessica Scholtze van Handig Goed met handige, maar vooral ook fraai vormgegeven huis- en tuin-hulpjes, Francis van Dijk met zelf ontworpen sieraden van oude stenen, Mary Rouw van kwekerij Koala met een mooie collectie Eucalyptus en Wim Kluiver met zelf gewonnen honing.

De Epimedium- en Eenjarigen-Dagen zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

Ruim 100 soorten Elfenbloemen

We hebben ons de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op zeldzame schaduwplanten, zoals Podophyllums, Farfugiums, Veratrums, maar zeker ook Epimediums. Deze oersterke planten beleven momenteel een opvallende revival; steeds meer onbekende soorten komen beschikbaar. Daarbij zijn weinig schaduwplanten zo slakbestendig als Epimedium.

 

Onze Epimediumcollectie telt inmiddels ruim 100 variëteiten, waaronder verschillende noviteiten. We raken steeds meer onder de indruk van de schoonheid en de kracht van deze schaduwplanten met hun elfje-achtige bloemen. Afkomstig uit onder meer hooggelegen gebieden in China en Japan zijn ze volledig winterhard en daarbij vaak wintergroen. ‘Red Maximum’, op de 2e foto van links, blijft één van de persoonlijke favorieten. Maar er zijn zo veel meer Epimediums te noemen…

   

 

Eenjarigen in de hoofdrol

We hebben deze weken een uitgebreide eigen collectie op de kwekerij. Denk aan de schermbloemige Ammi visnaga, de bijna eeuwigbloeiende Scaevola (ook in grote pot) of de warmrood en oranje Bidens-soorten. Dankbare bloeiers als Diascia, Verbena en Callibrachoa uit stek, maar dit jaar hebben we ook weer naar hartelust gezaaid. Cosmos en tabaksplant b.v. in soorten en maten, Oostindische Kers, Cerinthe, kattesnor en vooral veel schermbloemigen.

 

Dahlia’s

Ah, Dahlia’s …. Wat een kleurengeweld. De fraaie combinaties van krachtige kleuren en bronskleurig, rood of frisgroen blad; wij zijn er dol op.

Momenteel zo’n 75 soorten, enkelbloemig, gevuld, pomponvormig, van natuurlijk tot lekker ‘over the top’. Kijk ook eens op www.tuingoedfoltz.nl/catalogus/d/dahlia

 

 

Varens uit de Wouter van Driel-collectie

Vanaf begin mei hebben we een twintigtal parels uit de unieke varencollectie van Wouter van Driel te koop op de kwekerij. Denk aan bijzondere Woodwardia's, Blechnums en Coniogrammes. je vindt de Wouter van Driel-collectie in en ronde kraam naast de boerderij.

Veel van de varens zijn ook te zien in onze nog betrekkelijk nieuwe varen- en schaduwtuin, nu al door veel bezoekers ontdekt als één van de meest bijzondere onderdelen van ons tuingoed. En varens combineren geweldig met Epimediums.

Welkom op de Eenjarigen- en Epimediumdagen! Het hele weekend van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.