27 apr t/m 28 apr 2024

Alternatieve Kwekerij Dagen

11 mei t/m 12 mei 2024

Afsluiting 'Maand van de Elfenbloem' Eenjarigen en Epimedium Dagen

Eenjarigen en Epimedium Dagen

We organiseren op 11 en 12 mei de Epimedium- en Eenjarigen-Dagen, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarige voorjaarsbloeiers.

Hoe onderling verschillend ook – Epimediums houden van de schaduw, eenjarigen willen zon – beide plantensoorten zijn in deze periode op hun mooist. De Epimediums zijn ook te bewonderen in de speciaal aangelegde bos- en schaduwtuinen. Epimediumkweker Jeroen Aaldering is te gast. Verder rondleidingen door de tuinen (11.30 em 14.30 uur), heerlijke lekkernijen van Maaike Hage en andere toeters & bellen.

De Epimedium- en Eenjarigen-Dagen zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

Elfenbloemen en andere bijzonder schaduwplanten

We hebben ons de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op zeldzame schaduwplanten, zoals Podophyllums, Farfugiums, Veratrums, maar zeker ook Epimediums. Deze oersterke planten beleven momenteel een opvallende revival; steeds meer onbekende soorten komen beschikbaar. Daarbij zijn weinig schaduwplanten zo slakbestendig als Epimedium.

 

We raken steeds meer onder de indruk van de schoonheid en de kracht van deze schaduwplanten met hun elfje-achtige bloemen. Afkomstig uit onder meer hooggelegen gebieden in China en Japan zijn ze volledig winterhard en daarbij vaak wintergroen. ‘Red Maximum’, op de 2e foto van links, blijft één van de persoonlijke favorieten. Maar er zijn zo veel meer Epimediums te noemen…

 

   

 

Eenjarigen in de hoofdrol

We hebben deze weken een uitgebreide eigen collectie op de kwekerij. Denk aan de schermbloemige Ammi visnaga, de bijna eeuwigbloeiende Scaevola (ook in grote pot) of de warmrood en oranje Bidens-soorten. Dankbare bloeiers als Diascia, Verbena en Callibrachoa uit stek, maar dit jaar hebben we ook weer naar hartelust gezaaid. Cosmos en tabaksplant b.v. in soorten en maten, Oostindische Kers, Cerinthe, kattesnor en vooral veel schermbloemigen.

 

 

 

Elfenbloemen combineren prachtig met varens

In dit weekend kun je ook genieten van onze fraaie varencollectie, waaronder parels uit de voormalige varenverzameling van Wouter van Driel. Denk aan bijzondere Woodwardia's, Blechnums en Coniogrammes.

Veel van de varens zijn ook te zien in onze varen- en schaduwtuin, door veel bezoekers ontdekt als één van de meest bijzondere onderdelen van ons tuingoed. En varens combineren geweldig met Epimediums.

Andries Bierling geeft twee maal per dag (11.30 en 14.30) een rondleiding door de bostuin, de varentuin en de moerbedden en vertelt veel over de planten die we daar tegenkomen.

Maaike Hage (Zoet & Hartig) serveert koffie, thee en home-made gebak.

Welkom op de Eenjarigen- en Epimediumdagen! Het hele weekend van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.