16 mrt t/m 17 mrt 2024

Goed Gereedschap, Rozen en Clematis Dagen

De ongewone types van de natuur Botanische rariteiten

 

We zijn fervente plantenverzamelaars en laten ons graag verrassen door vooral de ongewone types die de natuur herbergt. We proberen planten uit die we zelf hebben gevonden of die we hebben bemachtigd via planthunters die prachtige schatten meenemen van hun plantenexpedities in plantrijke oorden als de Himalaya, Korea, China, Midden-Amerika en Taiwan. Veel planten die – ook in subtropische gebieden – worden gevonden in het middengebergte zijn goed winterhard en blijken uitstekend te gedijen in de Westeuropese tuinen. Maar zeldzaamheden vind je soms ook dichtbij huis; spontane kruisingen in de tuin van een vaste klant, in de eigen moerbedden of de onbekende stek op het plantenmarktje om de hoek.

 

Voetblad en Jan-op-de-Preekstoel

PODOPHYLLUM, ARISAEMA en andere winterharde exoten

Planten met mozaïek-getekend blad of een tijgerachtig-gestreepte keel. En met fraaie namen bovendien: voetblad, tijgerlelie of Jan-op-de-Preekstoel. We hebben een zwak voor Podophyllum (podo = voet) en Arisaema. Beide geslachten zien er exotisch uit, maar zijn goed winterhard. En daar houden we van! Op ons tuingoed passen we ze toe in de verschillende schaduwtuinen. Vraag ons gerust om deze nog te ontdekken schoonheden aan te wijzen.

 

Duivelstong en Muishondbossie

AMORPHOPHALLUS EN PELARGONIUM

Soms zijn planten zo bijzonder, dat we de vorstgevoeligheid op de koop toe nemen. Want qua groeiwijze – eerst een bijna obscene bloem, dan pas het blad – en geur (‘pardon, stank’) is Amorphophallus, oftewel Duivelstong, een absoluut unicum. En de botanische Pelargoniums – die vaak onterecht worden afgedaan als geraniums – zijn met hun soms maskerachtige groeiwijze al even bijzonder. En ook nu krijg je er een geweldige Nederlandse of eigenlijk Afrikaanse naam gratis bij: Muishondbossie.

 

9 en 10 juni 2018

RARE-PLANTEN-DAGEN

Eén weekend in het jaar draait het allemaal om onze rariteiten. We kweken er speciaal voor om begin juni zo veel mogelijk zeldzame planten klaar te hebben voor de verkoop. Ook nemen verschillende gastkwekers hun rariteiten mee naar Meeden. Zo komt Jutta's Staudengarten met onder meer winterharde tuinorchideeën en vlees-etende planten.

Van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

NB Veel zeldzaamheden gaan pas op zaterdagochtend in de verkoop om iedere bezoeker even veel kans te geven. Wees dus op tijd.