16 mrt t/m 17 mrt 2024

Goed Gereedschap, Rozen en Clematis Dagen

Nederlandse Planten Collectie Salvia - NPC

Tuingoed Foltz beheert sinds 2005 een van de twee Nederlandse Planten Collecties Salvia.

We tonen permanent een collectie van ongeveer 200 Salvia-variëteiten, waarvan we de meeste ook vermeerderen voor de verkoop. We leggen ons binnen de Salvia's met name toe op de winterharde soorten, maar hebben ook een fraai assortiment kruidachtigen en min of meer vorstgevoelige Salvia's.

Salvia was overigens onze eerste grote liefde op planten gebied. Nog lang voordat we Tuingoed Foltz startten, ontdekten we beiden de elegante schoonheid en de enorme diversiteit van deze lipbloemigen.

Eigen introducties

Bij de start van onze kwekerij in 2000 hebben we onze eerste eigen kruising geïntroduceerd, die we Salvia 'Meeden' doopten. Later volgden onder meer Salvia 'Nel', Salvia 'Roebel', Salvia 'Targa' en recentelijk Salvia 'Audrey Doeglas'.

In 2013 hebben we achterin de moerbedden een nieuwe Salvia- en grassentuin aangelegd, waarin we Salvia’s combineren met andere lipbloemigen, opgaande vaste planten en grassen.

⇒ rechtstreeks naar de Salvia-collectie

 

Overige collecties

Tuingoed Foltz is ook houder van de Nederlands Planten Collectie Echinacea.

Onze voormalige Nederlandse Planten Collectie Pelargonium is in 2007 verhuisd naar de Hortus van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zelf kweken en verkopen we nog een beperkt aantal botanische en bladgeurende Pelargonium-soorten, waaronder onze favoriete Pelargonium ardens (prachtig rood-oranje bloemetje op lange stelen), Pelargonium tomentosum (zachter blad bestaat niet), de grillige Pelargonium bowkeri en natuurlijk Pelargonium triste, de 'stamoudste'.

⇒ rechtstreeks naar Pelargoniums

Overige specialiteiten zijn: Agapanthus, Arisaema, Clematis, Colocasia, Dahlia, Epimedium, Geranium, Hosta en siergrassen.

 

Behoud van botanisch erfgoed

Nederlandse Planten Collecties

De 'Nederlandse Planten Collecties' (NPC) zijn ingesteld door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen met als doel het publiek kennis te laten maken met bijzondere plantencollecties en tegelijkertijd deze planten voor ons land te behouden.

 

Voor iedere plek een Salvia

Salvia is één van de weinige plantengeslachten die vrijwel overal op aarde voorkomen. De meeste houden van een relatief droge, zonrijke plek. Toch zijn er ook voor andere omstandigheden Salvia-variëteiten beschikbaar. Zo houden vooral zachtgele Salvia’s als glutinosa, bulleyana en 'Amber' meer van (half)schaduw, net als bijvoorbeeld de violet-witte Salvia forsskaolii.