16 mrt t/m 17 mrt 2024

Goed Gereedschap, Rozen en Clematis Dagen

Planten met 'carpe diem'-mentaliteit Eenjarigen & Dahlia's

 

Of je ze nu toepast in een terraspot – en er misschien een ware pottentuin van maakt – of ‘uitstrooit’ in een gemengde border, eenjarigen geven je leefomgeving een uiterst vrolijke en zonnige uitstraling. Want wat veel vaste planten aan bloei uitsmeren over soms zelfs vele jaren, ‘proppen’ eenjarigen in dat ene jaar. Met een ‘carpe diem’-mentaliteit stralen ze een enorme levenslust uit.

Wij kweken ieder jaar een mooi assortiment eenjarigen, zowel uit zaad als uit stek. Afhankelijk van het weer zijn de eenjarigen te koop vanaf eind april tot begin juli.

⇒ Rechtstreeks naar de Eenjarigen-collectie

 

SCAEVOLA AEMULA

Heeft u die blauwe doorbloeier al?’ ‘Die mooie rankende, in die geornamenteerde pot.’

Dit soort vragen krijgen wij ieder jaar al vanaf begin maart. In de loop van de jaren heeft deze geweldige doorbloeier een steeds grotere schare fans gekregen onder onze klanten. En inmiddels gebruiken steeds meer mensen de officiële naam – Scaevola aemula, een NL-versie is er niet – als ze ons bellen. Moeders, zusters, hele straten vallen inmiddels voor de Scaevola.

Overigens bestaat er ook een fraaie witte variant en sinds enkele jaren kweken we ook roze Scaevola’s. We bieden aan als jonge plant in p9-potjes, maar ook als rijk gevulde terraspot.

DAHLIA’S

Dahlia’s presenteren op een pagina over eenjarigen is eigenlijk een beetje onbeleefd. Want natuurlijk zijn deze knollen meerjarig. Als je ze tenminste in november uit de grond haalt en vorstvrij, niet te nat noch te droog opbergt en niet vergeet ze in april/mei weer uit te planten.

Toch zijn er voldoende aanknopingspunten om ze gezamenlijk te presenteren. Want ook Dahlia’s zijn bij uitstek geschikt om krachtige accenten te geven aan een vasteplantenborder. En ook dit geslacht straalt een krachtige levensenergie uit.

De Dahlia heeft goede en slechte tijden gekend; mateloos populair, maar ook verafschuwd en bestempeld als achterhaald of zelfs ordinair. Met de ontwikkeling van onder meer donkerbladige Dahlia’s maakt de soort al jaren een enorme comeback door. Wij vinden ze inmiddels (weer) prachtig en met ons gelukkig veel andere liefhebbers.

Je kunt kiezen uit ruim 60 variëteiten, van gestileerde pompon-Dahlia’s als ‘Dark Spirit’ via grillige cactus-Dahlia’s, ‘Nuit d’Eté bijvoorbeeld tot de lossere pioenbloemigen als de Bischop-serie. En dan hebben we de grappig rommelige ‘Ragged Robin’ nog niet genoemd. Een persoonlijke favoriet overigens die we voor het eerst sinds jaren weer royaal kunnen aanbieden.

⇒ Rechtstreeks naar de Dahlia’s.