10 aug t/m 11 aug 2024

Grote Exoten Markt

Nederlandse Planten Collectie Echinacea - NPC

Op 21 augustus 2011 is tijdens de Echinacea- en prairietuindagen aan ons het nationaal collectiehouderschap Echinacea (zonnehoed) toegekend. Onze Echinacea-collectie telt inmiddels ongeveer 100 variëteiten; naast de zes botanische, uit Noord-Amerika afkomstige soorten, vooral een groot aantal hybrides die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Zo zijn er inmiddels Echinacea’s in vrijwel alle kleuren – van limegroen tot warm-oranje – en heeft ook de gevulde zonnehoed z’n intrede gedaan.

We tonen de meeste ‘oude’ en nieuwe Echinacea's in de Echinacea- en prairietuin die in 2010 werd aangelegd naar een ontwerp van Andries Bierling.

⇒ rechtstreeks naar de Echinacea-collectie

 

Behoud van botanisch erfgoed

NEDERLANDSE PLANTEN COLLECTIES

De 'Nederlandse Planten Collecties' (NPC) zijn ingesteld door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen met als doel het publiek kennis te laten maken met bijzondere plantencollecties en tegelijkertijd deze planten voor ons land te behouden.

 

PRAIRIEPLANT BIJ UITSTEK

De Echinacea is afkomstig van de Noord-Amerikaanse prairie. Daar groeien de botanische soorten – pallida, paradoxa, purpurea, angustifolia, simulata en tennesseeensis – in relatief droge omstandigheden en in een soortenarme omgeving. Natuurlijke partners zijn grassoorten als Stipa tenuissima, distelachtigen en andere prairieplanten. Echinacea’s zijn gewend aan ruimte; ze verdragen grassen en elkaar goed, maar houden niet erg van fysiek contact met andere vaste planten. Geef ze in je tuin dus een ruime plek. Plant ze bij voorkeur in groepjes, aan de randen en natuurlijk in combinatie met siergrassen.

 

Nederlandse introducties

Nederland heeft inmiddels naam gemaakt met de Echinacea-introducties van Marco van Noort (o.m. 'Hot Summer' en 'Eccentric'), Arie Blom (veel gevuldbloemigen als 'Milkshake' en 'Marmalade')  en Piet Oudolf (o.m. 'Green Jewel' en 'Virgin').