17 mei t/m 18 mei 2025

Tuinvaren en Schaduw Planten Dagen

17 mei t/m 18 mei 2025

Fern and Woodland Garden Weekend Tuinvaren en Schaduw Planten Dagen

Tuinvaren en Schaduw Planten Dagen

 

Met rondleidingen en tuinlezingen

Steeds meer tuinliefhebbers ontdekken de schoonheid van bijzondere schaduwplanten en varens, oerplanten met een vaak mysterieuze uitstraling. Binnen Tuingoed Foltz hebben we ons de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op het kweken en verzamelen van deze plantensoorten. Ook werd een grote bostuin met varenvallei aangelegd.

Op 17 en 18 mei organiseren we voor het eerst de Tuinvaren- en Schaduwplanten-Dagen. De Nederlandse Varen-Vereniging en de Hosta-Vereniging doen mee en geven achtergrondinformatie. We verheugen ons ook op de komst van Sven Bronckaers en John Ramsbotham, allebei gepassioneerde kenners van varens en bijzondere schaduwplanten. 

Sven Bronckaers werkt bij Arboretum Bokrijk (België) en reist de wereld rond op zoek naar nieuwe en onbekende soorten. Hij houdt zaterdag om 12.00 uur een lezing over winterharde Begonia's. In de namiddag, om 14.00 uur, neemt hij je mee voor een rondleiding door de bostuin en varenvallei van Foltz. Daar bespreekt hij vele bijzondere planten die hij op z'n pad tegen komt.

John Rambotham geeft zondag om 12.00 uur een lezing met prachtig beeld over de toepassing van weinig bekende planten in de bostuin. Vertrekpunt is de unieke tuin OpDeHaar die hij samen met zijn vrouw Joyce heeft ontwikkeld op de grens van Gelderland en Utrecht.

Bovenal is er dit weekend voor de liefhebber een enorm aanbod van bijzondere tuinvarens – van ‘kruipers’ tot manshoge boomvarens – en zeldzame schaduwplanten als voetblad, Jan op de Preekstoel en elfenbloem.

Op 17 mei start tevens de expositie ‘Beeld op het Tuingoed’ met werk van onder meer Dorothé van Driel, Patricia Suer en Alinda Ottens.

De Tuinvaren- en Schaduwplanten-Dagen zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De expositie ‘Beeld op het Tuingoed’ loopt van 17 mei tot 28 september.

 

 

Varens, mysterieus en karaktervol

Varens behoren tot de oudste plantensoorten op aarde en worden al heel vroeg beschreven.

In Nederland was het onder meer kweker Wouter van Driel uit Eelde die de afgelopen 30 jaar een enorme varencollectie opbouwde en de belangstelling voor varens als tuinplant een flinke impuls gaf. Nadat hij enkele jaren geleden met pensioen ging, hebben wij een groot deel van de varens van Wouter kunnen overnemen, waaronder uiterst zeldzame exemplaren. Inmiddels telt onze varencollectie zo’n 140 verschillende variëteiten, die we vermeerderen en toepassen in onze varenvallei. De veelzijdigheid is groot; van kruipende mosvarens als Selaginella's tot meer dan manshoge boomvarens (o.m. Dicksona antarctica en Cyathea cooperi). De bostuin geeft je een goede indruk hoe je de verschillende soorten kunt toepassen in je eigen tuin.

 

Zeldzame schaduwplanten

Schaduwplanten moeten het qua uitstraling vaak meer hebben van het bijzondere blad dan van de spectaculaire bloei. Toch zijn het in april en mei juist planten als de elfenbloem (Epimedium) die door hun rijke bloei de show stelen in de bostuin en op het verkoopgedeelte van de kwekerij. Niet voor niets hebben we de periode vanaf begin april tot half mei uitgeroepen tot de Maand van de Elfenbloem’. Andere vroeg-bloeiende soorten zijn bijvoorbeeld de Kaukasische Vergeet-me-niet (Brunnera), de Pinksterbloemachtige Cardamine en schildblad (Darmera). Deze laatstgenoemde soort maakt eerst bolvormige bloemschermen voordat het grote, komvormige blad ontstaat. Daarmee combineert Darmera het beste van twee werelden, fraaie bloei en spectaculair blad. Andere opvallende bladplanten voor de schaduw zijn onder meer Podophyllum (Voetblad), Arisaema (Jan-op-de-Preekstoel) en Rodgersia (Schout-bij-Nacht). Ook Hosta’s en Heuchera’s moeten in dit kader worden genoemd.

 

Rondleidingen en tuinlezingen

Op zaterdag is Sven Bronckaers van Arboretum Bokrijk (België) te gast. Sven is een zeer gewaardeerd kenner van bijzondere schaduwplanten en varens. Hij reist de wereld rond op zoek naar nieuwe en onbekende soorten en deelt zijn kennis en ervaringen met aanstekelijk enthousiasme. 

Hij geeft zaterdag om 12.00 uur een lezing over winterharde tuinbegonia’s. Deze planten winnen snel aan populariteit - en terecht. Maar welke soorten en hybriden zijn echt geschikt voor onze tuinen? Hoe pas je ze het beste toe, en met welke planten combineren ze mooi? Sven beantwoordt al deze vragen en meer.  

Om 14.00 uur geeft hij een rondleiding door de bostuin en de varenvallei van Foltz en bespreekt daarbij de vele bijzondere planten die hij op z’n pad tegen komt.

Op zondag is John Ramsbotham te gast. John en zijn vrouw Joyce hebben in hun open tuin OpDeHaar op de grens van Gelderland en Utrecht een voor Nederland unieke collectie van zo’n 4500 verschillende plantensoorten verzameld, waaronder veel winterharde Begonia’s, botanische rariteiten en varens.

John geeft zondag om 12.00 uur een lezing met prachtig beeld van de parels uit zijn collectie, waaronder winterharde Begonia’s, Aspidistra’s en Rohdea’s en bespreekt hoe je ze in je eigen tuin kunt toepassen.

Voor zowel de lezing en rondleiding van Sven Bronckaers als de lezing van John Rambotham is aanmelding vooraf niet nodig.

 

Expositie sculpturen van Dorothé van Driel, Patricia Suer en Alinda Ottens

Op 17 mei gaat ook de verkoopexpositie van start met werk van de in 2006 overleden Dorothé van Driel (organische glasobjecten) en Patricia Suer (natuur-gerelateerde figuren uit cortenstaal). Al langer staan de metalen sculpturen van Alinda Ottens in de tuinen van Foltz. 

Wouter van Driel, de broer van Dorothé van Driel, is aanwezig om achtergrond-informatie te geven over het werk van zijn zus. De expositie duurt de hele zomer en wordt afgesloten op 28 september.

 

Mediterraan terras & heerlijke taart

 

Op het terras zorgen eenjarigen, kruiden, olijven en Agapanthus (Afrikaanse lelie) voor een mediterrane sfeer. Hier kun je ook genieten van heerlijk home-made gebak van Maaike Hage (Zoet & Hartig). Wim Kluiver maakt je lekker met zijn zelf gewonnen honing.

Open van 10 tot 5. Toegang is gratis. Welkom!