10 aug t/m 11 aug 2024

Grote Exoten Markt

1 apr 2024

Tips om de strijd met slakken te winnen De slak te slim af...

De slak te slim af...

We horen het bijna dagelijks:

'Hoe kan het dat jullie Hosta's er zo gaaf uitzien?'

'Hebben jullie geen slakken in Meeden?'

Natuurlijk hebben wij wel slakken op de kwekerij. Maar inderdaad, in de loop der jaren hebben we een succesvolle strategie ontwikkeld om onze planten te beschermen zonder dat we de natuur belasten met smerige of gevaarlijke troep.

Lees meer over de geheimen van de keramische reuzenslak, kopertape, schelpen, Escar-Go en Hosta's met hard blad.

 

Tip: Begin op tijd

Wij beginnen onze strijd met de slak al half februari; je ziet vaak nog geen slakken en planten als Hosta lopen nog niet eens uit. Maar ze zijn er al wel, die slijmerige kwelgeesten. Als je zo vroeg in het jaar in actie komt, dan heb je de eerste generatie van de slakken te pakken; dat scheelt een enorm stuk op de bestrijding in de rest van het jaar.

METHODE 1: Escar-Go

Zelf gebruiken we de strooikorrels van Escar-Go, een natuurlijk middel van Ecostyle met ijzerfosfaat als werkzame stof. IJzerfosfaat komt in de natuur voor en is niet gevaarlijk voor egels, vogels of huisdieren. Na het eten van de korrels trekken de slakken zich terug in hun schuilplaats waar ze doodgaan. Je vindt dus geen slijmerige resten.

Strooi de korrels bij voorkeur 's avonds, aangezien slakken 's nachts het meest actief zijn. De korrels zijn enigszins waterbestending, maar na een hele dag regen is het verstandig om opnieuw te strooien.

Wij hebben een vast regime waarbij we wekelijks langs de meest slakgevoelige planten gaan en zo nu en dan tussendoor nog bijstrooien.

METHODE 2: de keramische reuzenslak

Hij ziet er fraai uit, de groene keramische huisjesslak en blijkt opvallend effectief. Zet hem bij je pas geplante courgetteplanten, vul hem met wat bier en suiker en ..... De volgende ochtend kun je per reuzenslak wel zo'n 80 slakken weggooien. De slakken worden gelokt door de biergeur, glijden elegant naar binnen, maar kunnen door de opstaande rand niet naar buiten en verdrinken in het bier.

De methode is geschikt voor gerichte bestrijding op heel specifieke plekken, bijvoorbeeld bij je groentetuin, op je terras etc.

METHODE 3: Kopertape

Ook efficiënt tegen mieren. Wikkel de tape om de poten van een planttafel, rond een pot of plaats het rond slakgevoelige planten. Vooral huisjesslakken vinden de gladde kopermaterie heel vervelend en zullen zich terugrekken. < momenteel helaas niet op voorraad >

 

Nog een paar tips

Gebruik schelpen op je paden. Wij hebben ooit gekozen voor schelpen als verhardingsmateriaal op de paden in onze moerbedden, eigenlijk gewoon omdat we houden van de uitstraling van schelpenpaden. Knisperend roepen ze herinneringen op aan jeugdvakanties op Ameland en Schiermonnikoog. Op onze drukbelopen paden verversen we de schelpen gemiddeld eens in de 2 jaar. Al snel merkten we dat we het jaar nadat er verse schelpen zijn aangebracht, beduidend minder last van slakken hebben.

Kies planten met hard blad. Binnen onze grote Hosta-collectie kiezen we steeds meer voor soorten met hard of juist heel dik blad. Ze hebben aantoonbaar minder last van slakkenvraat dan de zachtbladige soorten. Voorbeelden van hardbladige Hosta's zijn 'Devon Green', 'June Fever', 'Touch of Class', 'Blue Moon', 'Halcyon' en 'Praying Hands'. 'Blue Mouse Ears' is een mini-Hosta met juist dik, vlezig blad en ook deze soort heeft weinig last van slakkenvraat. Ook een geslacht als Epimedium (Elfenbloem) heeft dankzij zijn harde blad weinig last van slakken.

Zorg voor sterke planten. Gezonde planten zijn minder gevoelig voor bedreigingen van buiten af, of het nu slakken zijn of schimmelziekten als meeldauw, roest of phytophtera. Wij hebben goede ervaringen met het middel Vital van Ecostyle, een weerstandverhogend sproeimiddel dat je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

 

Product-informatie en prijzen

product           producent        inhoud             prijs

Escar-Go         Ecostyle        200 gr              € 6,50

                                               500 gr              € 12,50

                                               700 gr            € 12,95 (strooibus)

                                               2,5 kg             € 32,50 

Vital                Ecostyle

- gebruiksklaar                       500 ml             € 10,50

- concentraat                          250 ml             € 13,50

Kopertape                             5 meter            niet voorradig

Keramische slak                                           € 9,50

 

Waarschuwing: gebruik nooit methaldehyde

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik NOOIT slakkenkorrels waar methaldehyde in zit. Deze stof is juist wèl gevaarlijk voor andere dieren, zoals egels, vogels, maar ook honden en katten. Het erge is dat de stof ook nog eens heel smakelijk schijnt te zijn. We zijn door ervaring wijs geworden. Eén van onze eerdere honden heeft ooit een flinke hap van deze korrels genomen en heeft vervolgens 2 dagen in coma gelegen. Gelukkig heeft ze het overleefd, maar het had weinig gescheeld. Het zal duidelijk zijn dat we sindsdien deze korrels hebben verbannen van ons bedrijf en uitsluitend nog de hiervoor genoemde middelen gebruiken.