16 mrt t/m 17 mrt 2024

Goed Gereedschap, Rozen en Clematis Dagen

8 jun t/m 9 jun 2024

Een eldorado voor verzamelaars Rare Planten en Tuinvaren Dagen

Rare Planten en Tuinvaren Dagen

 

Met een knipoog naar de Engelse Rare Plant Fairs, organiseren wij op zaterdag 8 en zondag 9 juni, de ‘Rare-Planten- en Tuinvaren-Dagen’, onze meest bijzondere plantendagen van het jaar. Bijzondere varens en zeldzame (engels:‘rare’), nieuwe en onbekende planten, daar draait het allemaal om. Planten met vreemd gestreept blad, een zeer aantrekkelijke kelk, gekke namen, heerlijke geuren, kortom alles wat de plantenwereld zo bijzonder maakt.

Onder voorbehoud presenteren ook gastkwekers Roderick Seidel, Paul Shirley, Jutta's Staudengarten en Anjo & Coby Keizer hun bijzondere collecties.

Op beide dagen worden rondleidingen gehouden door de tuinen.

Open van 10 tot 5. De toegang is gratis. Welkom!

Voor meer info, klik op:

 

 

Gastkwekers Roderick Seidel, Paul Shirley, Jutta’s Staudengarten en Anjo & Coby Keizer

Roderick Seidel verzamelt en kweekt al jaren zeldzame planten van allerlei aard en neemt een aantal van zijn meest bijzondere schatten mee naar Meeden, zoals de uit Zuid-Afrika afkomstige Schotia afra (foto links). De Engelsman Paul Shirley komt met kleurrijke succulenten, zoals Impatiens 'African Orchid' (3e foto) en imposante aaseters Jutta’s Staudengarten uit Duitsland presenteert onder meer tuinorchideeën, zoals fraaie Dactylorhiza's (4e foto) en zeldzame schaduwplanten. Anjo en Coby Keizer tonen een geweldige collectie cactussen, Agaves en Echeveria's (zoals de wonderbaarlijke E. runyonii, 2e foto).

 

Favorieten van Foltz

Onze kwekers hebben de afgelopen maanden tal van persoonlijke favorieten en een schat aan bijzondere tuinvarens vermeerderd, soms maar in kleine aantallen. Nogal wat soorten komen dit weekend voor het eerst in de verkoop.

Voor de fijnproevers hebben bij voorbeeld Rohdea’s en Aspidistra’s, maar ook diverse Farfugiums. Heel opvallend zijn bontbladige soorten als de zeer zeldzame Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’, Zingiber mioga ‘Silver Arrow’ en Petasites japonicus ‘Nishiki-buki’. We zijn gek op grootbladige planten als Gunnera manicata, Tetrapanax en diverse nieuwe Ligularia-soorten. Al langer in de collectie, maar nog altijd indrukwekkend, zijn de vele variëteiten van Jan-op-de-preekstoel (Arisaema), Voetblad (Podophyllum) en siergembers als Roscoea, Cautleya en Hedychium. En in de Greenhouse vind je een mooie collectie Begonia’s.

Daarnaast staat onze inmiddels grote varencollectie centraal in dit weekend. De basis van de collectie stamt uit de 'botanische nalatenschap' van Wouter van Driel, jarenlang de meest vooraanstaande varenkweker van West-Europa. We vinden het geweldig dat wij een deel van zijn collectie hebben kunnen overnemen, waaronder uiterst zeldzame moederplanten. Dit jaar komen er steeds meer jonge varens van eigen kweek beschikbaar.

 

 

 

Rondleidingen door de tuinen

Andries Bierling geeft op beide dagen twee rondleidingen en vertelt daarbij over vooral de meest zeldzame planten, waaronder boom- en tuinvarens, de jungleplanten, winterharde Begonia’s, allerlei soorten Arisaema’s en Podophyllums en alle verrassingen die we tegen komen op onze route. We gaan door de jungletuin, de bostuin en de nieuwe varentuin, doorkruisen de moerbedden en werpen een blik in de Echinacea- en prairietuin en de Salviatuin. Aanvang: 11.30 en 14.30 uur.

 

Mediterraan terras & heerlijke taart

Op het terras zorgen kruiden, olijven en Agapanthus (Afrikaanse lelie) voor een mediterrane sfeer. Hier kun je ook genieten van heerlijk home-made gebak van Maaike Hage (Zoet & Hartig). Wim Kluiver maakt je lekker met zijn zelf gewonnen honing.

Open van 10 tot 5. Toegang is gratis. Welkom!

 

Foto's van de tuinen, gemaakt in juni