27 apr t/m 28 apr 2024

Alternatieve Kwekerij Dagen

20 jul t/m 21 jul 2024

Met bijzondere gasten Salvia & Echinacea Dagen - Midzomer Markt

Salvia & Echinacea Dagen - Midzomer Markt

 

 

Salvia's en Echinacea's in the picture

Tijdens de Midzomerplantenmarkt staan onze Nederlandse Planten Collecties Salvia en Echinacea extra in de schijnwerpers. Ook buiten deze groepen is de bloei momenteel enorm. Prachtig om te zien en handig omdat je weet wat je koopt.

Maar er is veel meer te beleven: tuinlezingen, een beeldenexpositie, home made gebak en diverse bijzondere gasten. Zo zijn er diverse standhouders met o.m. Canna's & Colocasia's, kruiden & zaden, sieraden, tuinkeramiek en honing. Beeldend kunstenaar en theatermaker Patricia Suèr is aanwezig en presenteert nieuw werk (onder voorbehoud).

 

Nederlandse Planten Collecties

We hebben in de loop der jaren een grote collectie van ruim 200 soorten Salvia’s verzameld, die hun plek hebben gekregen in de speciale Salviatuin, waar Salvia’s worden gecombineerd met andere lipbloemigen en siergrassen. Ook hebben we diverse eigen kruisingen ontwikkeld. Ook de zonnehoeden-collectie (Echinacea) is zeer omvangrijk en wordt uitgebreid toegepast in de tuinen. Beide collecties hebben sinds een aantal jaren het predikaat ‘Nederlandse Planten Collectie’.

 

Ook 3000 andere vaste planten en rariteiten

Naast de Salvia's en Echinacea's presenteren we op de Midzomerplantenmarkt zo'n 3000 andere vaste planten, waaronder prachtige collecties Dahlia, Agapanthus, Epimedium, Hosta, siergrassen, botanische rariteiten, jungleplanten en bijzondere schaduwplanten. 

 

 

Tuinlezingen

Op zaterdag om 13.30 uur houdt eigenaar Andries Bierling een voordracht in de Echinaceatuin over de herkomst en de toepassing van zonnehoeden in allerlei verschijningsvormen.

Op zondag, ook om 13.30 uur houdt Andries Bierling een enthousiasmerend verhaal over zijn favoriete plantensoort, de Salvia. Hij doet dat in de Salviatuin en neemt u ook mee de Echinacea- en prairietuin in.

NB Direct aansluitend aan de tuinlezing geeft Andries een rondleiding door de tuinen.

 

Canna's, Colocasia's, kruiden, groentes en zaden

Edwin Lohman is op zaterdag te gast en neemt het neusje van de zalm mee aan Colocasia's, Alocasia's, Canna's en Plumeria's. De Keukentuin komt het hele weekend met kruiden, groenteplanten en tuinzaden. Deelname nog onder voorbehoud.

 

Sieraden, tuinkeramiek en honing

Diverse standhouders zijn het hele weekend te gast. Francis van Dijk (Oju Ona) presenteert haar fraaie sieraden van oude stenen en antieke materialen. Antje Schaap (De Rike Ierde) komt met kleurrijk keramiek voor in de tuin. Honingman Wim Kluiver is als vaste - en zeer gewaardeerde - gast ook weer aanwezig.

 

Exposities en home-made gebak

In de tuinen wordt werk van Patricia Suèr, Alinda Ottens, René de Boer en Moniek Westerman geëxposeerd. Beeldend kunstenaar en theatermaker Patricia Suèr is zelf aanwezig en doet op een originele manier een 'boekje open'.

Voor de Greenhouse, waar onze collecties Begonia's en andere niet-winterharde exoten staan opgesteld, serveert Maaike Hage (Zoet & Hartig) koffie, thee en home-made gebak. Het koffie- en theeterras is nu direct achter de boerderij.

Open: zaterdag 20 en zondag 21 juli, 10 tot 17 uur. Toegang gratis.